Άρτεμις Καρδουλάκη για την έκθεση "Δωμάτια-΄Ενοικοι-Ανοίγματα", εφ."Τα Νέα της Τέχνης" Δεκέμβριος 2010

  

 2010-12-01- Αναφορα έκθεσης  Σύρου – εφ. Τα Νέα της Τέχνης 01-12-2010

 
Ο παιδικός καταπιεσμένος ψυχισμός από την Ηρώ Νικοπούλου 

 
«Δωμάτια -'Ενοικοι ­Ανοίγματα» αποτελούν τη νέα σειρά έργων που παρουσιάζει η Ηρώ Νικοπούλου στην Ερμούπολη της Σύρου, με την επιμέλεια του κριτικού τέχνης Γιάννη Παπαφίγκου.   
Πρόκειται για ζωγραφικά έργα, στα οποία η καλλιτέχνης εστιάζει στην περίοδο της παι­δικής ηλικίας και ειδικότερα της καταπιεσμένης παιδικότη­τας, από την οποία δεν υπάρχει διέξοδος. Η ζωγράφος σημειω­νει για τη δουλειά της: «ο τίτ­λος της έκθεσης δίνει κλειδιά για την κατανόησή  της. Ο εσω­τερικός χώρος του δωματίου ως ψυχικός χώρος, τα ανοίγματα, πόρτες-παράθυρα-φεγγίτες ως δίοδοι διαφυγής των περίπου έγκλειστωνενοικων ή  ως δίοδος φωτός και τέλος οι ένοικοι, άλλοτε παρόντες και άλλοτε απόντες, προβάλλουν κάποτε ω διαμεσολαβημένα είδωλα μέσα από καθρέφτες των οποίων τα πρόσωπα μπο­ρεί να βλέπει ο θεατής μόνoν όταν αυτα του έχουν γυρισμέvη την πλάτη…Η εμπρόθεσμη  αντι­στροφη των μεγεθώv σκοπό εχει να τονίσει το ανέφικτο της διαφυγης... Η παραβιασμένη παιδική ηλικία, είτε εξεικονι­σμένη καθεαυτή στο πρόσωπο ενός παιδιού είτε μετωνυμικά σ' ένα παιδικό αντικείμενο, καθώς και ο τρόπος ένταξής της στον κόσμο των ενηλίκων, απασχολεί μεγάλο μέρος της δουλειάς μoυ». Γράφοντας εξάλλου για την απόδοση του έργου της ζωγράφου, ο επιμε­λητής της έκθεσης Γιάννης Παπαφίγκος αναφέρει.: «Το μεγάλo όιιως στoίχημα της ζωγράφου όπως διαπιστώνεται απο τα έργα, παίζεται γύρω  από τη λειτουργία του φωτός.   
Αυτό μετoυσιώνει το χρώμα και το χώρο, μετατρέποντας κυρίως την αvθρώπινη μορφή σε αυτόφωτο ημιδιάφανο είδω­λο που ακτινοβολεί σαν οπτα­σία». Η Ηρω Νικοπούλου γεv­νήθηκε στην Αθήνα. σπούδασε ζωγραφική με τον Νίκο Κεοσανλή, τον Δημήτρη Μυταρά και σκηνογραφία με τον Γιώρ­γο Ζιάκα στην ΑΣΚΤ, απ' οπου αποφοιτησε με άριστα.
Έχει δημoσιεύσει τρείς ποιη­τικές συλλογές, ένα μυθιστόρη­μια και μία συλλογή διηγημάτων. Ποιήματα και πεζά της έχουν δημoσιευθεί σε πολλά λογοτεχνικά περιοδικά.  
Τελευταία Ανανέωση:
Δευ, 04/14/2014 - 09:44